IAN KELLY – LONG STORY SHORT

Zoals algemeen geweten bestaat er in Canada zowel een Franssprekende populatie als een Engelstalige bevolking. In 1979 werd de nu 40-jarige Ian Kelly geboren in de voornamelijk Franstalige stad Montréal in de provincie Quebec. Anno 2020 lanceert deze singer-songwriter zijn zesde album “Long Story Short” op de internationale platenmarkt, net vijftien jaar na zijn zelf geproduceerde debuutplaat “Ian Kelly’s Insecurity” uit 2005.

Zoals u uit de albumtitels kunt afleiden zijn de indie popliedjes die hij op die platen brengt allemaal Engelstalig, wat gezien de bredere markt voor muziek in die taal een geslaagde zet lijkt te zijn. Op “Long Story Short” staan er zo elf van die zelfgeschreven liedjes waarvoor hij bij de opname instrumentale en vocale bijstand kreeg van de beste lokale muzikanten uit Quebec.

De Canadese zangeres, pianiste en actrice Sarah Slean zingt met Ian Kelly mee in het mooie duet “Let’s Just Be Together”, te beluisteren via de tweede video. Voor de vrouwelijke backing vocals bij de meeste nummers zorgt echter zangeres Sarah Rossy. Openingstrack “Odd Places” wordt op een zachte beat gebracht en de sfeervolle etherische albumtiteltrack “Long Story Short” is het enige volledig instrumentale nummer op de plaat.

De song die bij ons het meest indruk heeft nagelaten is het emotionele liedje “I Need Your Love” (zie 1e video), maar ook het ‘Coldplay’-achtige “Sweet Time” en de melancholische ballads “That Son Of Mine” en “Simple Song” kunnen ons sterk bekoren. De algemene teneur van deze nieuwe plaat van Ian Kelly is er een van intimiteit en gevoeligheid, iets wat verder wordt geaccentueerd in de songs “Let Me Go”, het diepe tristesse uitstralende “Digging For Love” en de albumafsluitende zachte soulrocker “Hopeful Mind”, liedjes die stuk voor stuk op heel sterk zangwerk van Ian Kelly kunnen rekenen.

Kelly is een echte familieman als vader van vier kinderen en hij beheerst perfect de beide landstalen. Naast zijn zangcarrière organiseert hij sinds enkele jaren ook een folkfestival in het stadje Morin-Heights ten noorden van Montréal, waar deze plaat ook werd opgenomen in de ‘Sunset Hill Studio’. Op dat festival krijgt jong lokaal talent een kans om hun kunnen te demonstreren aan de lokale bevolking en van daaruit eventueel een eigen muzikale loopbaan te ontwikkelen. Ian Kelly is dus een man met heel wat muzikale kwaliteiten en hij beschikt bovendien over een nobele gedachte om jong talent zich te laten profileren met het oog op een geslaagde toekomstige carrière in de muziekwereld.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sunset Hill Music

video